top menu

Mayweather Jr. og Pacquiao optræder i boksesportens Super Bowl anno 2015 – en case som forklarer toppen af den postmoderne sportsøkonomis enorme indtægtspotentiale

Skærmbillede 2015-05-02 kl. 12.52.32Skærmbillede 2015-05-02 kl. 12.54.11

Photos: Manny Pacquiao’s officielle Twitter  & Floyd Mayweather Jr.’s officielle Twitter konti hjælper til at brande kampen.

Når boksesporten retter fokus på weekendens fight mellem Floyd Mayweather Jr. og Manny Pacquiao, er der med rette tale om en storkamp af dimensioner. Boksesporten er notorisk kendt for at forstå at ’hype’ konkurrenceelementet i relation til ’mand-mod-mand-elementet’, hvor ’survival of the fittest’ stikker frem i større stil end i holdorienterede sportsgrene. Det er set i andre af sportens store historiske kampe. Medierne kalder weekendens kamp for den største i historien, og den er absolut blandt de største – endda helt sikkert den største set med økonomiske briller – men kampe som Lennox Lewis mod Mike Tyson eller hvis der kigges længere tilbage mod kampene mellem Sugar Ray Leonard og Thomas Hearns, Marvin Hagler mod Thomas Hearns og ikke mindst Muhamed Ali mod George Foreman og Muhamed Ali mod Joe Frazier er der tale om kampe, der ud fra et sportsligt synspunkt er på samme niveau eller højere.

Ikke desto mindre, befinder vi os i 2015, og det har skabt en helt anden sportsøkonomi, der berettiger til snakken om historiens største kamp, især med det kommercielle perspektiv i mente. Alle boksefans på verdensplan har en interesse i sådanne kampe som Mayweather Jr mod Pacquiao, hvor der er meget på spil, og med de nye teknologier har globaliseringen af topsport og boksning fået en anden dimension, som vi især har set Floyd Mayweather Jr. udnytte via pay-per-view. Kontrasten mellem de to boksere og kampen udenfor ringen har intensiveret interessen for og konkurrenceelementet vedr. kampen, og det er på sin vis en kontrastfyldt kamp mellem repræsentanten for arbejderklassen og folket i form af Pacquiao og Mayweather Jr., som reflekter det hurtige liv i overhalingsbanen fra jet-set-miljøet.

Som nævnt skal det medtages, at der har været andre store boksekampe, som på visse parametre er større, men vi lever i en postmoderne sportsøkonomi, hvor weekendens fight får sit eget liv og opnår en selvforstærkende brandingeffekt via de mange medieplatforme, som italesætter kampens betydning og vitalitet og udbreder boksernes og kampens rækkevidde, hvilket er et stærkt kapitaliseringselement. Tidens trend handler også om, at den postmoderne sportsøkonomi til dels er karakteriseret ved at bryde eksisterende rammebetingelser og rekorder, hvorfor samtalerne om kampen også får ny næring af de astronomiske pengebeløb, som er i spil. Kampen udenfor ringen byder også på de traditionelle hånende kommentarer og beskyldninger fra begge lejre, og disse ’kampe i kampen’ giver endvidere weekendens kamp et ekstra spændingsmoment og noget af det drama, som forskningen indenfor sportsmanagement viser, at sportsfans identificerer sig med.

Der er yderligere en masse formelt på spil. Der bokses om 3 VM-titler – WBA, WBC og WBO. Kampen er blevet ’hypet’ enormt og har fået en høj grad af eksklusivitet, som er med til at forstærke den i forvejen store efterspørgsel efter at opleve kampen såvel ’live’ som via andre platforme; især pay-per-view har gjort Floyd Mayweather Jr. til verdens p.t. stærkeste sportsbrand målt på indtjening. De ca. 500 kr., som det koster at se kampen på pay-per-view kan multipliceres med en enorm verdensomspændende interesse, og Mayweather Jr. og Pacquiao kan hurtigt se kasseapparatet løbe løbsk. Med garanti får forbrugerne masser af drama, men der er ingen garantier for, at showet ikke kan være ovre i løbet af få minutter, som jeg kan nikke genkendende til, da jeg i sin tid som barn stod op til varme rundstykker for at se Mike Tyson mod en håbefuld, men nervøs modstander, og inden jeg fik smør på brødet, var kampen omme. Men den uforudsigelig er også en del af charmen ved den overlevelseskamp, som finder sted i ringen. Om ikke andet, så er det med til at sætte boksernes timeløn endnu mere i relief i skær af den ekstravagance, som kendetegner toppen af kransekagen indenfor den postmoderne sportsøkonomi.

Mayweather Jr. er kendetegnet ved evnen til at kapitalisere på sin samt sportens popularitet, hvilket er en stor del af forklaringen på de enorme beløb, som begge boksere indhenter fra denne kamp. Begge boksere figurerer derfor også blandt verdens stærkeste sportsbrands målt på indtjeningsevne; Mayweather Jr. topper denne liste. I den forbindelse er weekendens kamp yderst interessant, da den vil ’booste’ begge bokseres indtjening i 2015, og her kan man for alvor tale om en gigantisk lønningsdag for to boksere, hvis akkumulerede indtjening fra boksning runder flere mia. kroner. Alene på denne kamp får Pacquiao lige over en halv mia. kroner, mens Mayweather Jr. rammer et niveau på ca. 800 mio. kroner. Netop pay-per-view-forbruget er bestemmende for de endelig beløb, men kampens betydning giver pålidelige gisninger om et nyt ’benchmark’ for pay-per-view i boksesporten, der vil indfri de førnævnte beløb for begge boksere. Oveni pay-per-view-indtægterne kommer det sponsorpotentiale, som er forbundet med kampen, og som vil spæde til boksernes indtjening. Derved er boksesporten differentieret fra andre sportsgrene, da f.eks. de største golf- og tennisstjerner indhenter en større andel af deres indtægter fra sponsorater, men ikke i samme grad kan lukrere på pay-per-view og på at stille op og høste samme indtjening fra en enkelt kamp eller performance. Mayweather Jr. har fundet sin deciderede cash-cow i pay-per-view, og bl.a. satte hans fight mod Canelo Alvarez rekord for indtjening på pay-per-view og live-publikum samt markerede en rekord for det totale indtægtsniveau og dermed kapitaliseringen på den aftale på seks kampe, som Mayweather Jr. havde med medieudbyderen Showtime; en rekord som dog bliver overgået i denne weekends kamp. Derimod har Pacquiao med sin mere jordnære facon haft større appel blandt sponsorerne samt også set et investeringsmæssigt afkast ved bl.a. at kunne kontrollere TV-rettigheder til sine kampe i hjemlandet Filippinerne. Alt i alt handler kampen om, hvem der kommer ud af kampen som den stærkeste og overlever den brutale infight, som bokseelskere over hele verden bliver eksponeret for. Især den retoriske, mentale og fysiske betydning af overlevelse mellem to mænd i ringen er et fantastisk og drabeligt iscenesættende og fanappellerende aspekt ved boksesporten, som styrker den enorme fanidentifikation. Sidstnævnte er direkte forbundet med italesættelsen og forbruget af kampen på alverdens mangfoldige medieplatforme, som er en central årsag til kampens og boksernes indtægtspotentiale. Jeg glæder mig oprigtigt til kampen, som bliver boksesportens Super Bowl anno 2015.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

COMMENTS

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...