top menu

Jonas Vingegaards dobbelte Tour de France triumf manifesterer sportslig suverænitet og opjusterer brandværdien

Jonas Vingegaards sejr i dette års Tour de France agerer som et dobbelt triumftog med den danske cykelrytter i førersædet. Sportsbrands er afhængige af tid og kontekst, og det faktum koblet med Vingegaards anden titel i træk er en bemærkelsesværdig præstation samt brandmæssig cocktail. Derfor er der ingen tvivl om, at sejren får betydelige sportslige og kommercielle konsekvenser for Vingegaards videre karriere og brandudvikling samt ikke mindst for den afledte brandkapitalisering. Derfor et kæmpe tillykke til en ydmyg, fokuseret og hårdtarbejdende dansk sportsstjerne, som har skrevet et stykke fantastisk dansk sportshistorie på to hjul gennem flere ugers knoklen på franske (og andre landes, inklusiv danske sidste år) veje. Den stille thybo har via sin performance på cyklen råbt det, der skal råbes, ligesom han har givet hjembyen Glyngøre samt ikke mindst hele Danmark et stykke cykel- og sportshistorie at være stolte af ‘forever’. 

Vingegaard har videreudviklet det perfekte narrativ

Jeg skrev allerede sidste sommer et par artikler om Tour de France, bl.a. en artikel om at Vingegaard med sejren i 2022 og løbets delvise, men stærke (også baseret på symbolikken i de mange Dannebrog-flag og på sport som identitetsmarkør) tilstedeværelse i Danmark havde skrevet det perfekte narrativ. Den anden artikel omhandlede bl.a. afsmitningen fra det perfekte narrativ på den danske investering i at afholde noget af eventen på dansk grund. Dette relevante narrativ set med danske briller er siden blevet forstærket via portrætteringen af sidste års Tour de France på Netflix i serien ‘Unchained’. I den henseende indeholder Vingegaards sejr i 2023 en form for mangefacetteret indvirkning på Tour de France interessen i Danmark, på Danmarks positionering i den internationale cykelverden, men særligt en positiv indflydelse på Vingegaards personlige brand, holdet bag ham (Team Jumbo-Visma) og de potentielle kommercielle muligheder, der ligger forude.

Positive sportslige og kommercielle konsekvenser

Den historiske og kulturelle arv ved at vinde verdens mest prestigefyldte cykelløb Tour de France én gang er en stor bedrift, men at tage titlen for andet år i træk løfter Jonas Vingegaard til en legendarisk status i cykelsporten – ja en ikonisk brandstatus i cykelsportens post-doping æra. Præstationen demonstrerer ikke kun Vingegaards enorme talent på cyklen, men også hans indædte fokus og vilje samt konsistente evne til at håndtere løbets intense mentale barrierer, indbyggede konkurrencemomenter over flere uger og de udfordringer, der er forbundet med at navigere i denne dynamik mellem individuelle og kollektive mål og hensyn.

Vingegaard har på den måde sikret en position som en af ​​de store i cykelsporten, hvilket åbner døre til andre prestigefyldte events og begivenheder, der er medvirkende til at cementere hans brandkapital som topatlet; der er ‘kun et Tour de France’. Derfor er de brandmæssige og kommercielle fordele til at få øje på. Som back-to-back Tour de France-vinder vil Jonas Vingegaards brandmæssige og kommercielle salgbarhed svæve til nye højder; sport på dette plan er som ‘the Netflix-ication of sports‘ illustrerer også et spørgsmål om salgbar underholdning, og det har Vingegaards fremkomst som en del af Tour de France karavanen i tydelig rivalisering med Tadej Pogačar absolut demonstreret. Samtidig vil dette års sejr (læs: at vinde over tid, her to år i træk) markant øge Vingegaards globale anerkendelse og derigennem give ham en hovedrolle i opbygningen af det spændingselement, der altid skal være på plads i store internationale sportsevents bevægende evne til at udfolde ‘unscripted drama’ og netop facilitere salgbar underholdning.

En endnu større sponsorinteresse vil lukrere på interessen frem mod Tour de France 2024

Hele denne udvikling gør Vingegaard til en efterspurgt person vedr. sponsorater, en rolle som opinionsleder eller andre salgsfremmende kampagner. Virksomheder vil afsøge de ‘hybride sportsbranding‘ muligheder omkring et kommercielt samarbejde med Vingegaard, da han lige nu er brandvarm efterspørgselsmæssigt og kan flytte kunder og markedsandele. Vingegaard udviser en mulighed for en positiv imagetransfer til sponsorers egne brands, da han bl.a. er et symbol på en høj kvalitetsstandard, hårdt arbejde, ydmyghed, ekspertise og succes, med evnen til at påvirke og få genklang hos publikum over hele verden. Vingegaards familiære fokus og jordnærhed koblet med at holde snuden i sporet og koncentrere sig om via hårdt arbejde at nå store sportslige mål passer meget godt ind i de trends relateret til bæredygtighed og social ansvarlighed, som karakteriserer det omkransende moderne samfund. Heri kan der være en god form for brandmæssig autenticitet at hente for Vingegaard, der differentierer og udmærker sig som brand ved at holde sin hårdtarbejdende og ydmyge jordnærhed, f.eks. ved ikke at være så optaget af ‘materielle værdier’, som mange andre topatleter i den professionelle sportsøkonomi, hvor atleter på øverste hylde i stigende grad er blevet forgyldt som følge af den event-, medie- og marketing-drevne kommercialisering, som fylder mere og mere i sportsbranchen.      

 

At stå øverst på skamlen igen i år booster bare Vingegaards potentiale og medfører lukrative kommercielle muligheder, der styrker Vingegaards økonomiske fremtid. Øgede kommercielle partnerskaber er et naturligt resultat af Vingegaards triumf, som vil tiltrække et væld af virksomheder, der er ivrige efter at bringe deres brands i association med Vingegaards vinderimage. For virksomheder relateret til cykelbranchen eller med en naturlig association til cykling vil der være en relevant interesse i at omgås den regerende Tour de France mester. Desuden vil Vingegaards udvidede popularitet også appellere til virksomheder uden for cykelbranchen. Vingegaards brandidentitet indeholder en bred folkelig appel, som vil have en stor kommerciel spændvidde fra sportstøjsvirksomheder til livsstilsbrands, der kan se en idé og værdi i at blive associeret med Vingegaards succes. Associationen med Vingegaard er en promoveringsplatform til at forbedre kommercielle partneres markedstilstedeværelse og styrke deres forbindelse med eksisterende og/eller nye forbrugersegmenter.

Opmærksomhedsskabelse og fanbasevækst

Som regerende Tour de France-mester er og bliver Jonas Vingegaard i centrum for enorm medieeksponering. Mediernes opmærksomhed giver en udvidet synlighed, som vil udvide hans fanbase eksponentielt og nå ud til ikke kun dedikerede cykelentusiaster, men også til et bredere publikum på verdensplan (dog med særlig effekt på markeder med stor cykelinteresse). Sociale medier vil spille en afgørende rolle i at udnytte denne boostede popularitet, hvilket gør Vingegaard, Team Jumbo-Visma og folkene med ansvar for Vingegaards kommercielle udvikling i stand til at engagere sig direkte med fans og derigennem opbygge en loyal tilhængerskare på tværs af forskellige platforme.

Den brandøkonomiske styrkelse

‘Brand equity’ er et begreb, hvor styrken bl.a. er afhængig af ‘opfattet kvalitet’. At vinde Tour de France to gange i træk påklistrer med garanti et kvalitetsmærkat på Jonas Vingegaard og forstærker derfor Vingegaards personlige brand som et symbol på vedholdenhed, beslutsomhed og ‘excellence’. Vingegaards konsistens i ydeevnen (læs: tid, d.v.s. sejr to år i træk og kontekst, d.v.s. verdens hårdeste og mest prestigefyldte cykelløb) vil skabe en stærk association til karakter- eller kvalitetstræk, som fans og forbrugere beundrer. På den måde opnår Vingegaard en yderligere styrkelse af den brandidentitet og positionering på markedet, som er lig med en kommerciel løftestang.

Med udgangspunkt i Vingegaards personlige karaktertræk og den brandidentitet, der har nu med sejren for alvor er brudt igennem lydmuren til trods for den til tider mediemæssige italesættelse af Vingegaard som en relativ passiv modpol til den mere ekstroverte rival Tadej Pogačar, så ser jeg Vingegaard som et perfekt eksempel på en dansk og international sportspersonlighed, som indeholder stort CSR- og bæredygtighedspotentiale. Det passer desuden fint med cykelsportens identitet, der også indeholder en naturlig bro til bæredygtighed, hvilket vi så i Danmarks interesse i at fremhæve sig selv som grøn cykelnation i forbindelse med sidste års Tour de France etaper i Danmark. 

Med forbedrede kommercielle og økonomiske muligheder samt den styrkede offentlige anerkendelse får Vingegaard bedre grobund for at bruge sin platform til at løfte CSR- og bæredygtighedsinitiativer med et kommercielt skær samt til at engagere sig i filantropiske bestræbelser, hvis det skulle være en interesse for ham i et brandmæssigt perspektiv. At tilpasse sig velgørende formål eller starte sine egne initiativer kan styrke Vingegaards image yderligere og opbygge ham som en endnu større rollemodel og en socialt ansvarlig atlet, hvilket giver positiv genklang hos både fans og potentielle kommercielle partnere i ind- og udland.

Dermed har Jonas Vingegaards succesfulde proces med at vinde Tour de France for andet år i træk vidtrækkende sportslige og kommercielle implikationer. Som dobbelt mester befæster han sin position som cykelikon og åbner op for nye kommercielle aktiviteter. Sejren i sig selv er vigtig, men Vingegaard har både i 2022 og 2023 bevist, at han også evner at vinde på en måde, der giver  sejren ekstra næring (tænk bare på enkeltstarten, og hvordan et minimalt forspring til rivalen Pogačar blev udbygget med en suveræn enkeltstart, hvor grundlaget for den store margin ned til rivalen i den samlede Tour de France sejr blev skabt – se Tweet nedenfor). Sejren styrker Vingegaards personlige brand til en global skala og vil tiltrække lukrative sponsorater og revitaliserende medieeksponering. Vingegaards præstation sikrer ikke kun hans plads i cykelsportens historie, men baner også vejen for en lys og fremgangsrig fremtid både på og uden for sadlen.

, , , , , , , , , , , , , , , ,

COMMENTS

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...