top menu

Vingegaard skriver det perfekte narrativ med stor brandøkonomisk betydning

Sportsøkonomi handler bl.a. om, at kompetencer og talent er værdiskabende, fansene følger de bedste (altså dem med kompetencer og talent), og værdiskabelsen er afhængig af fansene og dermed den tilskuerinteresse, som udfolder sig. Tour de France startede med holdpræsentation i Tivoli og etaper, hvor tour-karavanen flyttede sig gennem det danske landskab på en måde, der viste fantastiske billeder af Danmark, inkl. vores danske sports- og idrætsmodel samt stor og medlevende fantilslutning langs ruten, som vi opnåede stor ros for i udenlandske medier. I går sluttede det med Jonas Vingegaard iført den gule trøje øverst på podiet i Paris ovenpå et løb, der også har budt på dansk islæt i den prikkede bjergtrøje og etapesejre, så der er ingen tvivl om, at vi har været vidne til, at Danmarks tilstedeværelse i Tour de France fra start til slut og dermed Jonas Vingegaard har været med det til at skrive det perfekte narrativ.

Danmarks brandøkonomiske effekt bliver boostet af Vingegaards Tour-sejr?

#Vingegaard har skrevet det perfekte eventyr i løbet af en stor dansk Tour-sommer 🚴🇩🇰🙌🎯⭐️👏 Styrken ved den gode historie er, at folk kan relatere til den. Samtidig er sport en refleksion af identitet, og hvilken gåsehudsoplevelse, som Vingegaard med sine sportslige evner og autenticitet har givet os danskere, der nu har endnu mere at være stolte af. Folkefesten har skabt gode billeder af Danmark, både indenfor og udenfor landets grænser, så brandingmæssigt er det super interessant.

Jeg ser desuden som forsker stor mening i, at vi i vores vurdering af, hvorvidt Tour de France har været en succes set fra en økonomisk vinkel med danske briller, anskuer det fra et helhedsperspektiv. Heri skal vi sørge for, at de direkte kvantitative og økonomiske effekter (f.eks. turismeomsætningen m.v.) holdes op sammen med de kvalitative effekter relateret til den brandkapital, som eventen har skabt. Der er nemlig ingen tvivl om, at den psykologiske og følelsesmæssige impact ofte negligeres i de eksisterende effektmålingsmodeller, der desværre typisk ikke er sensitive nok til at medtage alle aspekter ved eventoplevelsen.

Fotos: Interview vedr. den økonomiske impact af Tour de France i Danmark (kilde: TV2News).

Når alt kommer til alt, så hænger den danske afholdelse af Tour de France eventen nemlig sammen med bl.a. de øvrige internationale sportsevents, som Danmark byder ind på og afholder. Det er jo også meningen med, at Sport Event Denmark er sat i søen. Tour de France eventen i Danmark kan heller ikke isoleres fra, hvad vi står for i Danmark i idrætslig og sportslig henseende eller for den sags skyld som land, da internationale sportsevents har en strategisk rolle i Danmark og løftes i sammenhæng mellem det statslige, regionale og kommunale niveau, som vi har set i udfoldelsen i dette års Tour de France. Ligeledes taler den brandøkonomiske del også ind i billeder af vores historiske og kulturelle arv, og styrken ved den gode historie er som nævnt ovenfor, at folk kan relatere til den, hvilket i høj grad har været tilfældet i relation til, hvordan vi har set Tour de France udfolde sig i Danmark.

Hvad betyder sejren for Vingegaard (og for dansk cykling og Danmark)?

At stå øverst på podiet i Paris i går iført den gule trøje er en kæmpe bedrift, men også en kæmpe gevinst for Vingegaard. Essensen af sportsøkonomi, når fokus er på professionel sport, handler om at vinde. Derfor vil telefonen i Vingegaards lejr sikkert være rødgløende det næste stykke tid, da en sejr i en event som verdens mest prestigefyldte og hårdeste cykelløb afføder en stor opmærkssomhedsskabelse på såvel dansk som international grund.  Sportevents som Tour De France er bl.a. karakteriset ved drama, uforudsigelighed, spænding og sociale oplevelser, og Vingegaard har skrevet en god slutning, der er et HC Andersen eventyr værdigt. Eventyret er jo et narrativ om en fyr, der ikke blev spået mange muligheder for at blive professionel cykelrytter, men nu har Vingegaard givet alle svar på tiltale som vinder Tour de France.

Det er altafgørende for, at han skriver sig ind på en ny hylde af idrætsudøvere ovenpå en i øvrigt god tour sidste år – en bedrift, der giver genklang verden rundt, men som også er genstand for sportshistorie i Danmark og vel at mærke sker bedriften i et løb, der afføder stort kommercielt potentiale for Vingegaard. Det kan dansk cykling også bruge til noget, for der er i år en fantastisk brandtransfer mellem Vingegaaards og øvrige rytteres performance og den måde, hvorpå rytterne har repræsenteret Danmark. Tag eksemplet hvor Vingegaard venter på sin direkte konkurrent (Pogacar), jf. videoen nedenfor. Det billede gik verden rundt. Sport er følelsernes holdeplads, og der hersker en enorm stolthed ikke blot lokalt, regionalt men også nationalt i Danmark, da sport samtidig afspejler identitet. Der er ingen tvivl om, at Vingegaard, med sin indsats og den måde han har tacklet det hele på, har positioneret sig i danskernes hjerter. Få ting er nemlig samlende som sport. Så set ud fra et helhedsperspektiv er dette års Tour de France med til at skabe et positivt billede af Danmark og kan være med til at skabe en gunstig markedsføringsplatform for os.

Vingegaard har skabt en dominoeffekt af støtte og entusiasme relateret til ikke bare den sportslige præstation, men også til den menneskelige side, som han har repræsenteret i Tour de France (at vente på en konkurrent reflekterer overskud og ‘sportsmanship’ og giver naturligvis positiv opmærksomhed). Vingegaard har vundet løbet og samtidig ageret på en autentisk og spontan måde, der gør, at folk ikke sidder med paraderne oppe foran tv-skærmen og tænker, at eksemplet med at vente på en konkurrent er et iscenesat stunt. Derimod går det lige i hjertet på den positive måde på danskerne samt det internationalt cykelpublikum og understreger, hvordan sport kan bevæge folk og er følelsernes holdeplads.

Vingegaard har med sin præstation og den måde, hvorpå han har tacklet alt på, vundet danskernes hjerter. Det scenario styrkes ved, at sport handler om helte og skurke og dermed kontraster. En af disse beror på kontrasten mellem Jonas Vingegaards ydmyge facon og performance i verdens mest prestigefyldte og hårdeste cykelløb. Det er noget, som rører noget i folk samt griber alle – også dem, der ikke er store sportsentusiaster. Ja, der er skrevet et eventyr og et sublimt narrativ.

Forretningsmodellen i cykelsport er anderledes end i andre sportsgrene?

Sammenlignet med f.eks. fodbold er forretningsmodellen i cykelsport anderledes. Det handler bl.a. om, at fodbold er den mest populære sportsgren på verdensplan. Fodbold er et sandt global fænomén med god og let tilgængelighed, som bl.a. derfor har haft fantastiske rammer til at vokse sig stor, også i kommerciel henseende over tid. Derfor har fodbolden også oplevet en selvforstærkende kommerciel effekt over tid.

Cykling er derimod karakteriseret ved en helt anden forretningsmodel med meget stor sponsorafhængighed for de respektive hold, da de primære rettighedshavere, som f.eks. ASO, der står bag Tour de France, sidder tungt på de medierelaterede indtægter. Det betyder en strategisk sårbarhed for de respektive cykelhold, da forretningsmodellen for cykelhold har færre ben at stå på end forretningsmodellen for et fodboldhold. Distributionen af de medierelaterede indtægter er nemlig langt mere solidarisk indenfor fodbold, hvor de centrale aktører, altså udøverne over tid, har fået langt mere magt med stigende indtægter til følge end, hvad vi ser indenfor cykelsport. Dog kommer Vingegaard ikke til at lide nogen nød, når det handler om indtægtsgenerering ovenpå sin sejr i Tour de France, der kaster ca. €500.000 af sig i præmiepenge til vinderen. Mere om økonomien og forretningsmodellen i cykelsport kan findes i nedenstående podcast.

Listen to “Er cykelsporten en god forretning?” on Spreaker.

Vigtigheden af helhedsperspektivet

At vi har afholdt Tour De France på dansk grund skal ses fra et helhedsperspektiv, men der er for mig ingen tvivl om, at Vingegaards sublime sportspræstation i år har forstærket danskernes interesse for Tour De France og dermed også den samlede Tour de France fortælling og event set med danske briller. Vi har vist vores land frem på en rigtig god måde og med billleder på internationalt TV, der repræsenterer Danmark på bedste vis. Herudover har vi fået eventen aktiveret blandt befolkningen med alt fra events i de respektive værtsbyer til motionister, der cykler over Storebæltsbroen, og så er udfoldelsen af eventen gået op i en højere enhed med Vingegaards triumf, så for mig har det her været pengene værd, også da eventen ikke kan stå alene, men netop taler ind i en større kontekst rent strategisk for Danmark.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

COMMENTS

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...