top menu

FCK, Champions League og jagten på guldet for enden af regnbuen

FC København har ramt klubfodboldens absolutte guldåre med adgangen til gruppespillet i UEFA Champions League. Over årene er det blevet sværere, men også mere attraktivt, både økonomisk som sportsligt, at spille i de europæiske turneringer.

Hvad betyder det her for FCK?

Vi har set, at danske hold nyder godt af deltagelse i Conference League og Europa League, men Champions League er i en klasse for sig selv som den fineste scene i europæisk klubfodbold, og det kan læses direkte på bundlinjen. Parken Sport & Entertainment har allerede opjusteret forventningerne for 2022 med et anseeligt beløb på den gode side af 100 millioner.

Champions League vil alene med kvalifikationen give ca. 115 millioner i kassen, hvortil skal lægges indtægter fra koefficientbonus, ’market-pool’ baserede tv-penge (dvs. afhængig af deltagerne i turneringen) samt pointbonus for uafgjorte eller vundne kampe. Alt i alt vil det givetvis skubbe checken på den gode side af 200 millioner, og så kommer yderligere indflydelse på forretningsmodellen og den brandøkonomiske faktor.

Billeder: perspektiv på FCKs kvalifikation til UEFA CHL (kilde: TV2 News).

Hvorfor er det interessant for FCK fra en brandøkonomisk vinkel?

FCK lever som andre fodboldklubber af interessenternes gunst, hvad enten vi snakker positive narrativer på mediefronten, de rigtige associationer, god oplevelsesmæssig værdi og evnen til at flytte kunder og markedsandele i relation til sponsorinteressen, ligesom der i professionel fodbold ikke findes en substitut til at vinde og spille sig op på dette niveau. Alt dette taler positivt ind i klubbens fanengagement, så hele forretningsmodellen nyder godt af denne Champions League deltagelse.

Det transformationsøkonomiske transfermarked

Samtidig er fodbolden karakteriseret ved at være et transformationsøkonomisk fænomén, hvor en klubs strategiske investeringer i det sportslige setup gerne skal konverteres til point og sejre. Målmand Matthew Ryan, der blev hentet ind for nyligt, er jo et glimrende eksempel herpå, hvis man kigger på kampen mod Trabzonspor. Konverteringen til point og sejre skal nemlig gerne ske i de rigtige kampe, da dette er genstand for at booste den sportsøkonomiske cyklus ved at transformere klubbens virkelighed til en bedre tilstand, der giver grobund for at reinvestere i det sportslige og forretningsmæssige setup. Disse investeringer er altafgørende for at holde sig på toppen over tid.

Hvad med livet i Superligaen?

FCK har en historik, en placering i hjertet af den danske hovedstad, en selvforståelse, og nogle strategiske visioner, der får ny vital næring af igen at stå på den store Champions League scene. Det er betydeligt i sig selv, både for klubbens driftsmæssige virkelighed, men også for den eksistentielle faktor, der er fundament for hele tiden at kunne bygge nye lag på foretagendet sportsligt som forretningsmæssigt.

Perspektiveres der til dette, så tror jeg ikke, at folk i og omkring klubben har fundet det specielt morsomt at spejde over til den midtjyske hede og kigge opad i tabellen i nogle år eller at se Brøndby IF løbe med et mesterskab i 2021 eller for den sags skyld at kigge over broen til succesen i Malmø FF. Pokalskabet og bundlinjen i FCK har tørstet efter såvel et mesterskab, men særligt også efter evnen til at konvertere dette til kampe i Champions League.

Positioneringen i Skandinavien og jagten på nye talenter

Samtidig bidrager sejren over Trabzonspor til at styrke positionen i Skandinavien. Den er ikke nødvendigvis med til at distancere konkurrenterne i Superligaen, men sejren er et godt afsæt for FCK til at skabe nogle vedvarende konkurrencemæssige fordele. Desuden er sejren med til at gøre FCK ekstra interessant i.f.t. de sportslige rekrutteringsmuligheder, i.f.t. kommercielle og investeringsmæssige interessenter samt i.f.t. at løfte individuelle spilleres transferværdi, hvis de skinner igennem i Champions League. Transferaspektet har nemlig ligeledes fået større betydning over årene, så denne kvalifikation til fodboldens guldåre stiller altså FCK et godt sted, ligesom det også vil være attraktivt som fan eller kommercielt at være tilstede til kampene i Parken.

På investorfronten tæller gode præstationer for danske hold med i overvejelserne. FCK er det største hold i Danmark lige nu, men det er også interessant at kigge på, at den danske Superliga har relativt gode procenter for deltagelse i europæisk fodbold. Eksempelvis var der i år fem ud af 12 hold, som skulle ud i europæiske kampe, og det er en kæmpe økonomisk upside for ligaproduktet (eksempelvis ved at mange spillere får muligheden for at vise sig frem, og Superligaen er en udviklingsliga), men også for de fodboldinvestorer, der altid følger med på sidelinjen eller fra en skybox på stadion.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

COMMENTS

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...