top menu

Verdens største fodboldfest sætter verden på den anden ende

Skærmbillede 2014-06-17 kl. 15.48.07

Photo: The rhytm of the FIFA 2014 World Cup Brazil (source: FIFA).

Nu er VM i fodbold i Brasilien i gang, og den sportslige mega-event bringer mange udfordringer og interesser i spil. VM i fodbold er en fodboldfest med enorme dimensioner. Den globale rækkevidde er massiv, og fodboldfestens emotionelle kapital berører folk i alle verdensdele. Den kommercielle appeal for de involverede sponsorer er bemærkelsesværdig med store eksponerings- og aktiveringsfordele til følge. VM i fodbold handler ikke bare om relationen til enkelte spillere eller klubber, men om skabelsen af en stærk relation til interessenter med passion for fodbold fra alle verdenshjørner samt udnyttelsen heraf for interessentgrupper som sponsorer, sportens ledende instanser, klubberne, spillerne, de involverede fans m.v. Denne relationelle fokusering rækker udover produktlinier, men omhandler også faninteresse via TV, på stadions eller i fanzonerne, ligesom fodbold-VM er et transformationsøkonomisk fænomén, som kan skabe en positiv transformation for de involverede interessenter i form af f.eks. individuelle spillere, som træder i karakter grundlagt af god performance på banen, individuelle klubber, som booster det generelle fanidentifikationsniveau qua associationen med disse spillere eller sponsorer, som stimulerer opmærksomheden om deres brand og produkter og derigennem motiverer til øget forbrug.

Det transformationsøkonomiske aspekt træder også i karakter i forhold til Brasilien som værtsnation baseret på de kommercielle og politiske interesser, som er bragt i spil i forbindelse med fodbold-VM. Brasilien har prioriteret at investere gigantiske beløb i denne prestige-event på et tidspunkt, hvor landet slås med forskellige politiske, sociale og samfundsøkonomiske udfordringer, hvorfor Brasiliens succes handler om mere end en folkefest for en fodboldpassioneret folkemængde fra nær og fjern. VM skal herudover formå at booste landets økonomiske vækstrate og tiltrække internationale investeringer, der kan godtgøre, at landet på sigt kan skabe en positiv transformation ved at løse nogle af de førnævnte udfordringer, og derudover griber den emotionelle kapital også ind i det altoverskyggende sportslige tema for Brasilien; det er, at Brasilien kan samle nationen og imødekomme det store forventningspres ved at vinde VM på hjemmebane. Stor medieeksponering, relativ kortsigtet positiv afsmitning på landets turismeomsætning, investeringer i infrastruktur samler ikke hele befolkningen. Det har Neymar og co. muligheden for på banen, hvor de kan transformeres fra unge sensationer til fodboldlegender. Fodbolden har ændret sig meget, siden en ung Pelé medvirkede til en VM-sejr til Brasilien som 17-årig ved VM i Sverige, og sporten har oplevet eksplosiv kommercialisering med hvad dertil hører. Nu venter der et helt andet ansvar på fodboldfestens deltagere, hvorfor vi den 13. juli lettere kan gøre status på, hvordan verdens største fodboldfest har været set med brasilianske briller. Brasilien har vundet flere slutrunder end nogen anden nation, men VM-sejr på hjemmebane i 2014 vil være en kærkommen transformation med indgreb på andre fronter end bare den fodboldmæssige for et land, hvor fodbold fylder meget i den kulturelle dna.

I dag er nutidens spillere idoliserede og kommercialiserede superstjerner på et helt andet niveau end for år tilbage, og fodboldens store appeal og rækkevidde skaber en selvforstærkende cirkel, som peaker i forbindelse med succes under en VM-slutrunde. Fodbold er en form for en positiv besættelse for verdens fodboldfans, og det er denne proces, som interessenterne ønsker at træde ind i med deres egen dagsorden. VM i fodbold er i sandhed en global fælles oplevelse, som skaber positiv transformation på tværs af kulturer og landegrænser, hvorfor de kommercielle interesser konstant får ny næring. Samtidig er fodbolden også en platform, som er skræddersyet til at samle folk via de nye medieplatforme. Nutidens stjerner som Neymar og Christiano Ronaldo passer perfekt ind i den Facebook- og YouTube-kultur, som omkranser fodboldverdenen, og som er med til at gøre VM i fodbold til et endnu større kommercielt cirkus end tidligere. Sådanne aktører forstår at udnytte nogle af de motivationsfaktorer, som har fået fodboldfans til at rejse til Brasilien i denne tid eller sidde klistret foran skærmen hjemme i stuen, på en bar eller i en fanzone i hvilken som helst storby i verden. VM portrætterer nogle af verdens bedste sportsambassadører, deltagelsen i verdens mest populære sportsgren og imødekommer desuden interessenternes behov for socialt fællesskab, drama, spænding, sportslig æstetik og performance, fanidentifikationen med sportens bedste udøvere og den positive virkelighedsflugt, som sporten også skaber rammerne for.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

COMMENTS

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...