top menu

Brentford og FC Midtjylland og kampen om de store penge

En oprykningskamp med økonomisk genklang

Den økonomiske gulerod for at nå det forjættede land i Premier League er massiv. Kl. 16.00 i dag finder kampen mellem Brentford og Swansea sted. Opgøret er interessant i forhold til, at en sejr og oprykning vil booste hele forretningsmodellen for den klub, som i dag står med hænderne over hovedet og kan lade sig hylde. Der er enorme pengestrømme på spil, og kampen er et transformationsøkonomisk fænomen. Alene målt på tv-relaterede indtægter modtog Norwich og Watford, som scorede lavest på den del i Premier League i 2019/2020-sæsonen næsten 100 mio. pund, d.v.s 800-900 mio.  danske kroner  – og dertil skal lægges relaterede økonomiske muligheder fra andre dele af forretningsmodellen. Det er dermed en kamp, hvor der er over 1 mia. danske kroner på spil. Derfor kan man sagtens tale om det her sportsøkonomiske ’the winner takes it all’ princip, da kun en af klubberne finder guldet for enden af regnbuen efter 90 minutters fodbold i dag.

Tabel: Fordeling af medierelaterede indtægter i Premier League 2019/2020 (Statista).

Hvad scorer Brentford højt på ved at rykke op i Premier League?

At rykke op i Premier League er så meget mere end bare at flytte sig fra en række til en anden. Premier League er fodboldens paradis, hvad angår nationale fodboldligaer på verdensplan. Brentford vil derfor med en sejr få adgang til verdens mest attraktive nationale fodboldliga rent sportsligt med en del kampe mod sportsligt attraktive globale topklubber, f.eks. Liverpool FC, Chelsea, Manchester City, Manchester United, Tottenham og Arsenal.

Der er ingen nemme kampe, og Premier League giver derfor både interessante sportslige oplevelser, men også rekrutteringsmæssige fordele og know-how for oprykkerholdet

At møde de bedste er jo det, som alle stræber efter i elitesport. Oprykning giver desuden et vanvittigt boost til forretningen. Fodbold er forgrenede markedspladser, og her vil Brentford kunne drage fordel af andet end bare økonomi og eksponering fra ligaens medieaftaler, men også se dette smitte af på såvel klubbens brandmæssige merværdi, sponsorappeal samt det faktum, at klubben pludselig får en øget attraktivitet ift. fans på B2C-siden og står meget stærkere på B2B-siden.

Hvis faldskærmsbetalingerne (de såkaldte ‘parachute payments’, der garanterer nogle års faldskærmsbetalinger, dvs. hvis en klub nedrykkes fra Premier League) tages med, lander en oprykkerklub mindst yderligere 70 mio. £. over to år, hvis der benchmarkes mod tallene fra tidligere sæsoner. Sammen med denne frugtbare kapitalisering på sportslig succes giver oprykning til Premier League positiv kommerciel vækst bundet til sponsorater, billetindtægter, merchandise-salg og andre kapitaliseringsområder på den styrkede brandværdi og forretningsmodel. Derudover kan Brentford trække på at være baseret i London med alle byens ekstra tilbud til fodboldturister og den vigtige placering, når det kommer til at nå virksomhedsmæssige beslutningstageres opmærksomhed.

Hvad er der på spil for FCM?

Der er selvfølgelig nogle synergieffekter ved at have en form for porteføljemodel. Særligt for Matthew Benham (ejer af Brentford og FC Midtjylland) vil en oprykning jo være den ultimate jackpot – og især ovenpå et år, hvor han også har kapitaliseret på, at FCM kvalificerede sig til UEFA Champions League i efteråret 2020.

Muligheden for at flytte store talenter på tværs af klubberne kan give nogle fordele målt på transferøkonomi og den værdiansættelse, som påvirkes positivt, hvis et ungt talent får Premier League mærkatet koblet på. Det er set for en tidligere FCM-profil som Alexander Sørloth, der via FCM røg til Crystal Palace og nu befinder sig i Tyskland og RB Leipzig. Det er også relevant at overveje, hvad det betyder for en fodboldspiller at spille kampe og gøre en forskel på den store scene i Premier League sammenlignet med den næstbedste række i England?

I talentudvikling i fodbold viser det sig at være et kvalitetsmærke at gå fra en liga og det dertilhørende niveau og tage skridtet op til en højere liga og et bedre niveau og stadig præstere med en høj standard. Med dette i tankerne kræver overførslen fra the Championship eller den danske superliga eller en anden udviklingsliga på et lavere niveau end Premier League justering for en spiller, men de spillere, der er i stand til at svømme effektivt over overfladen, har en højere sandsynlighed for at lykkes fra en sportslig vinkel og vil desuden være i stand til at hæve værdien af ​​deres spillerbrands og de associerede kommercielle markedsmuligheder.

Derfor er der meget mening i at knække koden til, hvad der kan karakteriseres som en ‘vindende formel’ inden for spiller- og klubudvikling, fordi disse to elementer går hånd i hånd i fodboldøkonomien, hvor spillerne er de centrale aktører og værdifulde aktiver. Disse aktiver SKAL være fokuspunkt for værdiforøgelse, så den vindende formel ‘i fodbold afspejler vigtigheden af ​​at blande strategi og kultur fra bestyrelseslokalet til banen’. I denne henseende har FC Midtjylland formået at tage kvantespring i løbet af de sidste fem-seks år i Danmark med tre mesterskaber, en pokaltitel og vigtigst af alt en kvalifikation til UEFA Champions League i 2020 (som det vigtige næste skridt). Brentford var tæt på det forjættede land i sidste sæson, og kan de lykkes i denne sæson med en oprykning, så vil denne performance begunstige såvel Matthew Benham som Brentford og FC Midtjylland. Det vil give nogle solide byggesten til begge klubberes udviklingsplatform, hvis Brentford promoveres økonomisk og set fra et sportsligt perspektiv.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

COMMENTS

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...