top menu

Messi, FC Barcelona og spillet om brandøkonomisk relevans og pengestrømme

Lionel Messis brandstyrke handler primært om præstationerne på banen og den kvalitet og tidsfaktor, der kan associeres hertil. Ligesom Cristiano Ronaldo eksemplificerer Messi et enormt højt præstationsniveau over mange år, der har bidraget til adskillige nationale mesterskaber i La Liga (10) og internationalt, f.eks. Champions League 4 gange. Messi har desuden vundet Ballon d’Or hele seks gange siden den første titel i 2009. Med andre ord er der ingen tvivl om Messis evner som fodboldspiller, og han har vist det over så mange år, at han er blevet et kæmpe brandikon for FC Barcelona.

Som figuren (se ovenfor) fra noget af min forskning antyder, så eksisterer der indenfor denne kontekst af sportsbranding (jf. Messi og FC Barcelona) en konstant interaktion mellem sportsbrands på forskellige niveauer, og den branddynamik er genstand for de respektive brands kapitaliseringsgrad. I denne case er der over tid sket en solid brandtransfer mellem FC Barcelona og Messi. FC Barcelonas Tiki Taka stil har været præget af konstant opmærksomhed fra fodboldelskere fra hele verden, og selv ikke-Barcelona fans lod sig rive med af den klasse, som Messi viste særligt i perioden under Guardiola. Brandstyrke reflekteres i relevans her og nu samt over tid. I den henseende har Messi formået at holde relevans over tid med afsmitning på FC Barcelona. Han har været den centrale faktor i klubbens sportslige og økonomiske konkurrencedygtighed. At han så gennem årene har konkurreret løbende med Cristiano Ronaldo på og udenfor banen, både i La Liga og Champions League, har ikke gjort interessen for spansk fodbold, FC Barcelona og Messi mindre. Det har bl.a. udmøntet sig i enorm interesse for de berømte El Clásico opgør, som særligt med Messis og Ronaldos rivalisering in mente løftede kampene mellem FC Barcelona og Real Madrid til nye højder. Denne branddynamik har været vital næring for de respektive brands på et tidspunkt, hvor fodboldøkonomien har haft en forbrugsretning mod et globalt fodboldsupermarked for medier, sponsorer og fans verden over.

Messi flytter som Ronaldo kunder og markedsandele, har et enormt følgeskab på de sociale medier, er en interessant reklamesøjle for personlige sponsorater og forbinder FC Barcelona med enorme indtægter via trøjesalg, fan- og sponsorappeal. 

I nyere tid er FC Barcelonas succes personificeret ved Lionel Messi. FC Barcelonas dominans i spansk og international fodbold har taget et vigtigt skridt videre fra Cruyff’s ’Dream Team’ i 90erne til det Guardiola-hold, som for ca. 10 år siden var altdominerende i Spanien og verdensfodbolden med Messi som hovedarkitekten og troldmanden på banen. Pengestrømmene er blevet kraftigere over tid i fodboldøkonomien, og derfor har FC Barcelona nu i mere end et årti lukreret væsentligt på Messi. Derfor vil der også presse sig nogle interessante spørgsmål på, hvis han forlader klubben; hvem kan eller skal erstatte ham, hvad betyder det for FC Barcelonas nuværende konkurrencedygtighed, og hvad gør det ved klubben på et tidspunkt, hvor der ikke er kommet samme talentmasse igennem La Masia akademiet, som vi så bl.a. i Messi og FC Barcelonas storhedstid under Guardiola. Det store nederlag til de senere Champions League mestre fra Bayern München symboliserede gigantens fald, både som klub og for Messi som den altoverskyggende stjernespiller, ligesom det symboliserede den uro, der har hersket i klubben den seneste tid; det har været en uro, som Messi af hensyn til sit eget brand har gjort op med og har vist en kritisk stillingtagen overfor. Lige nu står Messi overfor en skillevej, der kan føre ham videre af fodboldens mælkevej, men som også kan udnyttes som en strategisk presbold til at skabe forandring og ny reproduktion af positiv sportslig retning i FC Barcelona. Der er i hvert fald på FC Barcelonas hjemmeside (se foto relateret til denne artikel, kilde: FC Barcelona) udtryk for ønsker om, at FC Barcelona ønsker at beholde Messi.

Gode spillere vil gerne spille for Barcelona og sammen med Messi, ligesom de største profiler drives af de realistiske muligheder for at vinde Champions League. Tilbage fra Guardiola-tiden står det soleklart, at spillestil og sammenhængskraft omkring spillerne i setuppet har afgørende betydning herfor, så en Messi-afgang kan absolut have negativ betydning for Barcelonas rekruttering og kommende sportslige retning, ligesom Messi med stor garanti ikke bliver i FC Barcelona uden at have en finger med i spillet omkring det orkester af spillere, der skal iscenesætte Messi som den store solist. Set med kritiske briller har fodboldverdenen ændret sig med tiden. De største spillere og deres rådgivere har fået mere magt i fodboldøkonomien, hvilket kan afføde en situation, hvor Messi & co. anvender deres indgang til diverse massemedier til at skabe vinde, der blæser deres vej i forhold til at forme en ny retning for Messi og FC Barcelona, når denne storm har lagt sig.

Der er ingen, som kan tage Messi bedrifter fra ham, og statistikkerne i form af sportsdata og de kommercielle synergieffekter taler for sig selv. Dog ved vi ikke, om der er skjulte hensigter omkring Messis Barcelona-fremtid, f.eks. at det som nævnt ovenfor kan være en presbold fra Messi mod klubbens nuværende retning. Træneren og sportsdirektøren er væk, og ryger præsidenten også, så kan det få betydning for Messis fremtid i Barcelona, da han gennem årene har haft meget at sige, hvilket Zlatan Ibrahimovic også gav udtryk for i nedenstående bog.

Højt oppe på midten lå jeg. Men det var Guardiola ligeglad med. Han ændrede taktik. Fra 4-3-3 gik han over til 4-5-1 med mig fremme og Messi lige bagved, og jeg endte i skyggen. Boldene kom via Messi, og jeg fik ikke mulighed for at spille mit spil. På banen er jeg nødt til at være fri som en fugl. Jeg vil kunne gøre en forskel på alle niveauer, sådan er jeg. Men Guardiola ofrede mig. Det var sådan, det var. Han låste mig deroppe. Men ok, jeg kan godt sætte mig i hans situation. Messi var stjernen. (Zlatan Ibrahimovic citeret i bogen “Jeg er Zlatan Ibrahimovic” af David Lagercrantz).

Spillere har fået mere magt i fodboldøkonomien, men skal Messi væk, vil det også være vigtigt, at han kommer til en klub og træner, hvor der er et godt match for, at brandrelevansen boostes yderligere, som vi så, da Ronaldo i sin tid skiftede fra Manchester United til Real Madrid. Det kunne være en genforening med Guardiola, men lige nu er spørgsmålet, hvordan City kommer til at (og tør) agere på transfermarkedet i kølvandet af FFP-sagen og dommen fra CAS, der måske ikke er fuldstændig afsluttet.

 

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

COMMENTS

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...